Varna24.bg Варна отбеляза 142 г. от Априлското въстание пред паметника на

...
Varna24.bg Варна отбеляза 142 г. от Априлското въстание пред паметника на
Коментари Харесай

Варна отбеляза 142 г. от Априлското въстание

Varna24.bg Варна означи 142 година от Априлското въстание пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

В наличието на регионалния шеф Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, ръководителят на Общинският съвет Тодор Балабанов, представители на политическите партии, районни кметове и варненци беше  отслужена заупокойна молитва, а по-късно поднесени венци и цветя в символ на благодарност пред паметта на починалите участници във въстанието.

Организатор на тържеството бе Община Варна, с поддръжката на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Априлското въстание избухва прибързано на 20 април 1876 година в Копривщица и е проведено от Гюргевския революционен комитет. 

То е най-значимата въоръжена изява на национално-освободителното придвижване. Въпреки че е потушено, то реализира своята съществена политическа цел и намира мощен отзив в Западна Европа и Русия.

Априлското въстание е най-мащабната демонстрация на революционните битки през епохата на Българското възобновление. То е най-висшата демонстрация на българската национална гражданска война, на българския дух, предпочитание и воля за независимост и самостоятелност. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР